Muzee & Monumente

Toplita

La Toplița veți întâlni chiar în centrul orașului Monumentul Lupa Capitolina – statuie realizată din bronz, cu dimensiunile: 75 cm lungime şi 1,14 m lungime care îi reprezintă pe Romulus şi Remus, întemeietorii Romei şi pe lupoaica-mamă. Pe soclu este gravat textul: “Ad perpetuam originis latinae memoriam” şi apar efigiile lui Traian şi Decebal.

Monumentul Lupa Capitolina

Monumentul Lupa Capitolina

Pe drumul Toplița -Borsec se află Mausoleul Eroilor Români din Primul Război Mondial inaugurat în anul 1939, mausoleul adăpostește rămășițele pământești a 771 militari români.

Mausoleul Eroilor Români din Primul Război Mondial

Mausoleul Eroilor Români din Primul Război Mondial

Muzeul de etnografie din Topliţa din cadrul Centrului Cultural funcționează din 1997 și prezintă aspecte specifice zonei Topliţa: agricultura, creşterea animalelor, păstoritul, păduritul, meştesuguri tradiţionale, vânătoarea, pescuitul, culesul din natură. În acest muzeu veți găsi obiecte ce ilustrează portul popular, amenajarea şi împodobirea locuinţei, instalaţii tradiţionale, obiecte ce ilustrează aspecte ale vieţii spirituale, de cult, credinţe.

Muzeul de etnografie din Topliţa din cadrul Centrului Cultural

Muzeul de etnografie din Topliţa din cadrul Centrului Cultural

Borsec

Borsecul vă așteaptă cu Muzeul Apelor Minerale aflat în centrul stațiunii și Vechea uzină electrică – sfârșitul secolului XIX, Vila nr. 14 – 1933 – 1935 fiind declarate ca monumente arhitecturale.

Muzeul Apelor Minerale

Muzeul Apelor Minerale

 

Bilbor

Clădirea Şcolii Generale şi Clădirea Consiliului Local din Bilbor construite între 1936-1938 figurează în cataloagele de specialitate ca monumente.

 

Clădirea Şcolii Generale

Clădirea Şcolii Generale

Corbu

În Corbu veți putea vizita Monumentul Eroilor Români din Primul Război Mondial ce a fost înălțat în anul 1930, în memoria eroilor din Primul Război Mondial și se află amplasat în curtea bisericii din comuna Corbu, Tunelele construite de Imperiul Austro-Ungar și Cimitirul Eroilor Români din Primul Război Mondial – amplasat în curtea bisericii ortodoxe din Capu Corbului, conține 40 de morminte individuale.

Biserica Ortodoxa din Capu Corbului

Biserica Ortodoxa din Capu Corbului

La Gălăuțaș se găsește Monumentul Eroilor Români din Primul și Al Doilea Război Mondial – Troița a fost înălțată în 1973, în memoria eroilor români din cele Două Războaie Mondiale. Monumentul, înalt de 2,65 m, a fost realizat din lemn de stejar sculptat și donat de către profesorii Ioan Concita și Antal Irimie din Toplița. Viața de odinioară este ilustrată în Muzeul sătesc din satul Gălăuțaș – Pîrâu.

 Monumentul Eroilor Români din Primul și Al Doilea Război Mondial

Monumentul Eroilor Români din Primul și Al Doilea Război Mondial

Subcetate

Poarta de la 1786 – Este poarta de acces în cimitirul comunal, constuită la 1786, an în care a fost făcută și prima renovare a vechii bisericuțe greco-catolice din lemn, care a ars apoi în anul 1898.

Poarta de la 1786

Poarta de la 1786

 

Monumentul Eroilor Români din Primul Război Mondial – Crucea memorială este amplasată în curtea Bisericii, fiind înălțată în memoria eroilor din comună căzuți în Primul Război Mondial. Monumentul a fost dezvelit în anul 1925 și este realizat din granit, în timp ce împrejmuirea este asigurată cu un gard din bare de fier.

Monumentul Eroilor Români din Primul Război Mondial

Monumentul Eroilor Români din Primul Război Mondial

Monumentele eroilor din cimitir – primul ridicat în anul 1930, pentru cinstea celor 119 eroi morţi în Primul Război Mondial, al doilea ridicat în anul 1970 în memoria celor 53 de eroi morţi în al doilea Război Mondial şi al treilea, ridicat în anul 1900 în memoria eroului Cotfas Marinel-Constantin, mort în anul 1989.
monument-3

Monumentul Eroilor Români din Al Doilea Război Mondial – Obeliscul a fost dezvelit în anul 1970, fiind amplasat în curtea Bisericii. Monumentul, cu înălțimea de 2,70 m, este realizat din beton, fiind ridicat în memoria eroilor din comună, căzuți în Al Doilea Război Mondial, de către un grup de cetățeni localnici.

Sala-muzeu inaugurată în anul 2002 la Grupul Şcolar “Miron Cristea” din localitate.

Sala muzeu

Sala muzeu

Punctul muzeal amenajat pentru a ilustra arta broderiei populare de pe iile româneşti şi de pe obiectele de ornamentaţie a locuinţei ţărăneşti.

Tulghes

La Tulgheș se află Cazărmile armatei maghiare 1942/1944. Actual sanatoriu de Psihiatrie, în perioada (aproximativ) 1950 – 1960 a fost folosit ca tabară pentru 2-3.000 copii orfani din războiul civil civil în Grecia (1948).  poze-tulghes-13