Balul vârstei de argint

Evenimentele săptămânii 25 Septembrie – 1 Octombrie 2017

Joi, 28 și Vineri, 29 Septembrie 2017, de la ora 18, la Casa de Cultură a Municipiului Toplița va avea loc evenimentulIdentitate prin cultură”, un festival de datini și obiceiuri din zona de nord a județului Harghita. Invitați: Livia Harpa, Maria Butilă, Mariana Anghel, Ioan Cristian Țăran, Cătălin Maximiuc, Grupul Folcloric „Flori Toplițene”. Proiect finanțat de Primăria Toplița.  Organizator: Asociația Flori Toplițene.

Sâmbătă, 30 Septembrie 2017, de la ora 13 sunteți invitați la Festivalul „Talente pentru viitor”, ediția I, Toplița – Subcetate, care va avea loc la Căminul Cultural din Subcetate. Organizator: Asociația Centrul Cultural Ardealul. Proiect cofinanțat de ADI Călimani–Giurgeu.

Duminică, 1 Octombrie 2017, de la ora 15, cu ocazia Zilei Mondiale a Persoanelor Vârstnice, pensionarii din zona Topliței sunt invitați la „Balul Vârstei de argint”, ediția a VI-a, la Restaurantul „La moară” din Călimănel – Toplița. Atmosfera va fi întreținută de Ansamblul Profesionist „Rapsodia Călimanilor” Toplița. Prețul unui bilet este de 25 de lei de persoană. Biletele pot fi achiziționate de la Centrul pentru Informare Turistică, zilnic între orele 10 și 16. Organizatori: Primăria Toplița, Consiliul Local Toplița, Casa de Cultură Toplița și Centrul Cultural Toplița.

Duminică, 1 Octombrie 2017, de la ora 12 cu ocazia Zilei Mondiale a Persoanelor Vârstnice, la Baza sportivă din Gălăuțaș va avea loc „Balul Pensionarilor”. Atmosfera va fi întreținută de ansamblurile folclorice din zonă. Organizatori: Primăria Gălăuțaș și Consiliul Local Gălăuțaș.

Între lunile ianuarie și decembrie 2017 Biblioteca Municipală „George Sbârcea” din Toplița în parteneriat cu A.D.I. Călimani – Giurgeu organizează un concurs foto, intitulat „Nu grăbi pasul”, pe pagina de Facebook a Bibliotecii. Astfel, concurenții trebuie să încarce câte 5 fotografii relevante ale localității lor pe pagina de Facebook a Bibiotecii Municipale, cu eticheta  #nugrabipasul, dar și pe pagina lor de Facebook, cu aceeași etichetă, invitând prietenii să le aprecieze. Cele mai frumoase 20 de fotografii vor fi publicate în revista topLITERA. Cele mai frumoase 5 fotografii vor fi premiate prin grija sponsorilor revistei, iar la finalul anului se va organiza o expoziție cu toate fotografiile postate.

Între lunile martie și septembrie 2017, Consiliul Județean Cluj, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj și A.N.B.P.R. organizează un nou concurs de lectură „Bătălia cărților”. Se pot înscrie copii (11-13 ani), adolescenţi (14-18 ani) şi adulți. Înscrierea se face la toate secţiile şi filialele, pe toată durata de desfăşurare a concursului. Copiii au posibilitatea să citească în limbile română și engleză, adolescenții – în limbile română, maghiară și engleză, adulții – în română. Pentru secțiunile în limba română, respectiv maghiară, sunt propuse spre lectură 10 titluri, iar pentru secțiunea în limba engleză –  5 titluri. Permisul de intrare la bibliotecă este obligatoriu. Trebuie citite toate cele 10 cărţi incluse în concurs, până în luna septembrie 2017. În momentul înscrierii la concurs se va primi o Fişă de lectură în care se pot nota impresiile despre cartea citită. În momentul restituirii primei cărți citite, se va primi un Carnet de lectură, în care se vor acorda puncte de la 1 la 5 pentru fiecare carte citită (1 – punctaj minim, 5 – punctaj maxim). Adolescenţii pot să aleagă varianta Fişei de lectură în format digital. Finala concursului va avea loc în luna octombrie. Lista finaliştilor concursului va fi anunţată cu 20 de zile înainte de eveniment. Finaliştii (partipanții care parcurg toate cele 10 titluri) vor fi invitaţi la bibliotecă, unde li se va explica modul de desfășurare al finalei Bătăliei cărţilor. Finaliştii pot fi însoţiţi de susţinători: colegi de clasă, profesori, părinţi. Finala va cuprinde:  dezbaterea Convinge-mă să citesc!, în cadrul căreia participanţii vor susţine cartea preferată;  un concurs pe marginea cărţilor citite; jurizarea şi festivitatea de premiere. Participantul care va prezenta cel mai frumos şi argumentat cartea preferată şi va răspunde cel mai bine la întrebări va deveni Cititorul anului. Cartea care se va bucura de cele mai multe solicitări şi va obţine cel mai mare punctaj din partea cititorilor va deveni Cartea anului. Alte premii: Cea mai bună Fișă de lectură, Cea mai bună pledoarie. Rezultatele concursului vor fi promovate în mass-media şi în mediul virtual. Pentru adulți, Bătălia cărţilor se derulează sub forma unui club de lectură, cu întâlniri periodice în care se discută titlurile propuse pentru lectură, iar la final se votează Cartea anului.

Înscrieri la: Secţia pentru copii: copii@bjc.ro ( cărţi în limba română )

Secţia pentru adolescenţi: adolescent@bjc.ro ( cărţi în limba română şi în limba maghiară )

Secția de împrumut pentru adulți: adulți@bjc.ro ( cărți în limba română )

American Corner: americancorner@bjc.ro ( pentru copii şi adolescenţi, cărţi în limba engleză )

Lista cărților: http://www.bjc.ro/new/files/acasa/lista_titlurilor.pdf;

http://www.bjc.ro/new/images/gallery/acasa/afis_bc_2017.jpg

 

În fiecare săptămână, de marți până vineri, între orele 8 și 12, puteți vizita gratuit Muzeul Comunal din Tulgheș.

 

În fiecare joi , la Muzeul Comunal din Tulgheș va avea loc o Șezătoare la cusut de ie pentru copii.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *