Zilele Topliței

Evenimentele săptămânii 17-23 Iulie 2017

Între lunile ianuarie și decembrie 2017 Biblioteca Municipală „George Sbârcea” din Toplița în parteneriat cu A.D.I. Călimani – Giurgeu organizează un concurs foto, intitulat „Nu grăbi pasul”, pe pagina de Facebook a Bibliotecii. Astfel, concurenții trebuie să încarce câte 5 fotografii relevante ale localității lor pe pagina de Facebook a Bibiotecii Municipale, cu eticheta  #nugrabipasul, dar și pe pagina lor de Facebook, cu aceeași etichetă, invitând prietenii să le aprecieze. Cele mai frumoase 20 de fotografii vor fi publicate în revista topLITERA. Cele mai frumoase 5 fotografii vor fi premiate prin grija sponsorilor revistei, iar la finalul anului se va organiza o expoziție cu toate fotografiile postate.

Între lunile martie și septembrie 2017, Consiliul Județean Cluj, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj și A.N.B.P.R. organizează un nou concurs de lectură „Bătălia cărților”. Se pot înscrie copii (11-13 ani), adolescenţi (14-18 ani) şi adulți. Înscrierea se face la toate secţiile şi filialele, pe toată durata de desfăşurare a concursului. Copiii au posibilitatea să citească în limbile română și engleză, adolescenții – în limbile română, maghiară și engleză, adulții – în română. Pentru secțiunile în limba română, respectiv maghiară, sunt propuse spre lectură 10 titluri, iar pentru secțiunea în limba engleză –  5 titluri. Permisul de intrare la bibliotecă este obligatoriu. Trebuie citite toate cele 10 cărţi incluse în concurs, până în luna septembrie 2017. În momentul înscrierii la concurs se va primi o Fişă de lectură în care se pot nota impresiile despre cartea citită. În momentul restituirii primei cărți citite, se va primi un Carnet de lectură, în care se vor acorda puncte de la 1 la 5 pentru fiecare carte citită (1 – punctaj minim, 5 – punctaj maxim). Adolescenţii pot să aleagă varianta Fişei de lectură în format digital. Finala concursului va avea loc în luna octombrie. Lista finaliştilor concursului va fi anunţată cu 20 de zile înainte de eveniment. Finaliştii (partipanții care parcurg toate cele 10 titluri) vor fi invitaţi la bibliotecă, unde li se va explica modul de desfășurare al finalei Bătăliei cărţilor. Finaliştii pot fi însoţiţi de susţinători: colegi de clasă, profesori, părinţi. Finala va cuprinde:  dezbaterea Convinge-mă să citesc!, în cadrul căreia participanţii vor susţine cartea preferată;  un concurs pe marginea cărţilor citite; jurizarea şi festivitatea de premiere. Participantul care va prezenta cel mai frumos şi argumentat cartea preferată şi va răspunde cel mai bine la întrebări va deveni Cititorul anului. Cartea care se va bucura de cele mai multe solicitări şi va obţine cel mai mare punctaj din partea cititorilor va deveni Cartea anului. Alte premii: Cea mai bună Fișă de lectură, Cea mai bună pledoarie. Rezultatele concursului vor fi promovate în mass-media şi în mediul virtual. Pentru adulți, Bătălia cărţilor se derulează sub forma unui club de lectură, cu întâlniri periodice în care se discută titlurile propuse pentru lectură, iar la final se votează Cartea anului.

Înscrieri la: Secţia pentru copii: copii@bjc.ro ( cărţi în limba română )

Secţia pentru adolescenţi: adolescent@bjc.ro ( cărţi în limba română şi în limba maghiară )

Secția de împrumut pentru adulți: adulți@bjc.ro ( cărți în limba română )

American Corner: americancorner@bjc.ro ( pentru copii şi adolescenţi, cărţi în limba engleză )

Lista cărților: http://www.bjc.ro/new/files/acasa/lista_titlurilor.pdf;

http://www.bjc.ro/new/images/gallery/acasa/afis_bc_2017.jpg

 

În fiecare săptămână, de marți până vineri, între orele 8 și 12, puteți vizita gratuit Muzeul Comunal din Tulgheș.

În fiecare joi , la Muzeul Comunal din Tulgheș va avea loc o Șezătoare la cusut de ie pentru copii.

Între 17 și 20 Iulie 2017, la Toplița va avea loc evenimentul „Zilele Miron Cristea”, ediția a XX-a. Organizatori: Centrul Cultural Toplița, Fundația Culturală „Miron Cristea” și Biblioteca Municipală „George Sbârcea”din Toplița. Din program:

Luni, 17 Iulie 2017, de la ora 17, deschiderea festivă la Biblioteca Municipală „George Sbârcea” din Toplița. Vor susține comunicări în plen domnii profesori I. Agrigoroaiei, Al. Poțeanu, V. Tărâțeanu, Fl. Bengean și I. Morar. Apoi, de la ora 18:30 vor avea loc lansări și prezentări de carte.

Marți, 18 iulie 2017, de la ora 9, se va oficia o slujbă de pomenire la Mănăstirea „Sf. Ilie” din Toplița. Revenind la Biblioteca Municipală „George Sbârcea”, de la ora 10:30 se va deschide Sesiunea internațională de comunicări științifice „Istorie națională, cultură și civilizație românească, credință străbună”, urmând ca de la ora 16:30 să se oficieze o slujbă de pomenire la bustul Patriarhului Miron Cristea din Parcul Central. Apoi, de la ora 17:30, se va continua sesiunea de comunicări științifice, la Biblioteca Municipală „George Sbârcea”.

Miercuri, 19 Iulie 2017, de la ora 9 va avea loc vernisajul expoziției de artă plastică, icoane pe lemn și pe sticlă, iar de la ora 11 se va efectua  o vizită documentară în comuna Bilbor.

Joi, 20 iulie, de la ora 9 se va oficia Sfânta Liturghie cu ocazia Hramului Mănăstirii „Sf. Ilie”, iar de la ora 13, la Biblioteca Municipală „George Sbârcea” vor avea loc ultimele discuții, propuneri, concluzii pe marginea evenimentului, precum și încheierea manifestărilor.

În data de 18 și 20 Iulie 2017 se va desfășura evenimentul „Strada de carte”, organizat de către  Biblioteca Municipală „George Sbârcea” din Toplița pentru copii, în Parcul Central din Toplița, între orele 10 – 12.

Miercuri, 19 Iulie 2017, târgul săptămânal din Sărmaș va avea loc la Piața Agro-alimentară.

Joi,  20 Iulie 2017, târgul săptămânal din Subcetate va avea loc la Piața Agro-alimentară.

Între 21 și 23 Iulie 2017 se vor desfășura Zilele Toplițene. Organizatori: Consiliul Local, Primăria Municipiului Toplița și Fundația Culturală „Miron Cristea”. Din program:

Vineri, 21 Iulie 2017 – Ansamblul Folcloric Profesional „Rapsodia Călimanilor”, Livia Harpa, Carmen Antal Cujbă, Ciprian Ilie, Alexandru Oltean, Dragomir Raita, Florin Bota, Ovidiu Barteș și Grupul Folcloric „Flori Toplițene”.

Sâmbătă, 22 Iulie 2016 – Fly Project, Ami, One more minute, Dinu Olărașu, Wi-fi.

Duminică 23 Iulie 2017 – Mandinga, Nicole Cherry, Ionică Moroșanu, Arpad Domokos, Sidonia Prodan & Band.

Între 21 și 23 Iulie 2017, cu ocazia Zilelor Toplițene va avea loc Cupa Zilelor Toplițene la Stadionul „Mureșul” din Toplița. Participă 22 de echipe care vor juca 50 de meciuri, și anume grupele 2003, 2005, 2008 și 2009. Invitați: Ardeal BN Bistrița, Ahletic Kids Gurghiu, Avântul Reghin, FC Bistrița, Kinder Târgu Mureș, LPS Bacău, LPS Bistrița, Minerul Bălan, Viitorul Gheorgheni. Organizatori: Consiliul Local Toplița și PROMureșul Toplița.

Duminică 23 iulie 2017, de la ora 18 va avea loc un spectacol muzical la Borsec. Invitați: Fazakas Csaba, Nagy Nándor și Szabó Katalin.

Duminică, 23 Iulie 2017, târgul săptămânal din Bilbor va avea loc la Piața Agro-alimentară.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *