Comuna Subcetate

11401563_1632991563583648_1774560482316817694_n
subcetate01
subcetate02

Comuna Subcetate este așezată pe valea Mureșului superior, în Depresiunea Giurgeului, în partea nord-vest a acesteia, marginită în latura sud-estică de râul Mureș și la nord-vest de munții Giurgiului.

Are un relief puternic ascendent de la lunca Mureșului, 700 m altitudine până la munții Giurgiului la peste 600 m.

Se întinde pe o suprafață de 5166 m.

Comuna se compune din patru sate: Subcetate, Filpea, Călnaci și Duda.
Populația localității după ultimul recensământ (2011) este de 1920 de locuitori, componența etnică fiind : 94,8% români, 3.8% maghiari, 1.4% romi, dintre care 97% ortodocși, 2.3% romano-catolici și 0.7% greco-catolici.

Localitatea este atestată documentar la începutul secolului al VIII-lea, respectiv anul 1722, sub numele de Varviz.

Sistemul de învățământ din localitate este structurat pe cicluri astfel: preprimar, primar, gimnazial, profesional (arte și meserii) și liceal. Unitatea școlară reprezentativă fiind Liceul „Miron Cristea”, primul de acest fel din arealul ADI Călimani-Giurgeu.

Din punct de vedere turistic, localitatea este atractivă prin natura și relieful său variat: râul Mureș este permanent căutat de amatorii de pescuit pentru capturile aflate în unda apelor sale sau pentru vânători, a căror ținte sunt bizanii și rațele sălbatice, iar lunca dă sevă primavara endemicei lalele pestrițe.

Întinsele fânețe și pajiști naturale sunt cele care dau, alături de pădurile de conifere, hrana și fructul locuitorilor acestei așezări.

Harnici și mândri totodată, locuitorii și-au dezvoltat propriul statut și și-au creat propria scară de valori economice, sociale și culturale.

Economic, locuitorii comunei au avut ca mijloace brațele și glia. Cu acestea și-au întemeiat gospodării trainice și familii care dăinuie de la începuturi.

În jurul acestora s-au creat valorile spirituale proprii, materializate în port, tradiții, datini și obiceiuri, care  au acoperit întreaga paletă a vieții, de la naștere până la trecerea în neființă.

Dovezi ale celor enumerate stau astăzi exponatele de la punctul muzeistic sau Colecția de Costume populare a doamnei profesoare Doina Dobrean de pe strada Protopop Vasile Urzică.

Ca simplu turist aș vrea să simt aerul tare al iernii sau aerul înmiresmat al verii, să iau la pas întinsele poteci de pe coline și până în vârful muntelui, să gust apa izvoarelor de la rădăcina de brad și să-mi încânt privirea cu acest colț de rai.

Ca fiu al satului aș vrea să retrăiesc tot ce-am simțit copil sau adolescent fiind, să-mi revăd rudele și prietenii, să-mi regăsesc obârșia. Acest lucru se poate face anual la „Întâlnirea fiilor satului” sau de 26 Octombrie („Sâmedru”) la hramul Bisericii.

Pentru mai multe detalii accesați www.subcetate.senap.ro