Comuna Corbu

_MG_0246
_MG_0198

Comuna Corbu este localizată între Munții Bistriței (Muntele Comarnicului) și Munții Giurgeului (subgrupa Munților Borsecului) și este așezată pe valea râului Bistricioara, afluent al Bistriței. Înspre sud de Capu Corbului se înalță creasta Corbu (1173 m) și la sud de Corbu – Muntele Corhan, iar înspre nord Vârful Bâtca Arsurilor (1385 m). Se învecinează direct cu Comuna Tulgheș spre sud-est și Orașul Borsec la vest precum și Bilbor spre nord-est. Rețeau hidrografică este formată de Râul Bistricioara cu afluenții acesteia: dinspre vest Vinul Mare, dinspre nord pârâul Savului, Argintăria Satului și Barasău, dinspre sud pârâul Corbu.

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Corbu se ridică la 1.520 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 1.601 locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (83,95%). Principalele minorități sunt cele de maghiari (9,01%) și romi (4,74%). Pentru 2,3% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.

Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (87,43%), cu o minoritate de romano-catolici (9,08%). Pentru 2,43% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

Comuna Corbu și Capu Corbului sunt situate pe DN15, care leagă Toplița de Târgu Mureș și Bacău. De-a lungul DJ 174B care este un drum forestier lung de 18 km nemodernizat, se poate ajunge la Bilbor.

Principalele ocupații ale locuitorilor sunt: prelucrarea primară a lemnului, comerțul , creșterea animalelor (pășunile și fânețele o favorizează) , cultivarea pământului (o proporție mică de terenuri este formată din suprafețe arabile) , piscicultura (în Corbu funcționează 6 păstrăvării) , apicultura.

Pe Valea Corbului există o microhidrocentrală . Localitatea este electrificată și racordată la o rețea de canalizare care deservește centrul comunal și este dotată cu un Inspectorat pentru Servicii de Urgență. De asemenea, locuitorii au acces la servicii de telefonie fixă (prin fibră optică) și mobilă și la televiziune prin cablu.
Există 2 școli generale cu clasele 1-8 și 1 un Liceu . Cabinetul Medical deservit de un Medic de Familie.
Climatul în Comuna Corbu este de tip montan, răcoros, cu media termică anuală de 4 grade Celsius cu precipitații bogate, de aprox. 800 mm anual. Cândva comuna aparținea de Tulgheș. În anul 1837 în hotarul satului se afla o mină de plumb.
În jurul comunei se găsesc: Pietrele Bâtca; Poiana cu Narcise – pentru care se fac demersuri în vederea declarării statutului de rezervație; 5 izvoare de apă minerală, Tunelele construite de Imperiul Austro-Ungar.

În comună se mai află: Cimitirul Eroilor Români din Primul Război Mondial (amplasat în curtea bisericii ortodoxe din Capu Corbului, conține 40 de morminte individuale) , Monumentul Eroilor Români din Primul Război Mondial (un obelisc înălțat în anul 1930 în curtea bisericii din Corbu). Pe latura frontală a monumentului sunt înscrise numele a 60 de militari căzutți la datorie și regimentele din care au făcut parte.

 

Personalități locale:

Valer Dorneanu – jurist și om politic, președinte al Camerei Deputaților in perioada 15 decembrie 2000-decembrie 2004.

Pentru mai multe detalii www.primariacorbuhr.ro