Oraşul Borsec

_MG_0384
_MG_0302
_MG_0341

Depresiunea începe să fie locuită pe la sfârşitul secolului al XVIII-lea, respectiv între anii 1769 – 1773, când apar primele gospodării, ocazie cu care se întinde faima izvoarelor de ape minerale, cu efectele lor tămăduitoare.

O explozie demografică se consemnează odată cu construirea primei manufacturi de fabricarea sticlei, atât de necesară pentru îmbutelierea apei minerale, fapt petrecut între anii 1804 – 1806, datorită unui ambiţios întreprinzător austriac, Zimmethausen Antal, care, la vremea respectivă, şi-a cheltuit averea şi chiar şi-a distrus sănătatea în decursul multor ani de procese cu autorităţile şi cu proprietarii din acea vreme, de la care a concesionat terenurile pe care astăzi există Borsecul.

Resursa cea mai de preţ este apa minerală, cu efectele ei benefice.
Calităţile acestor ape au fost studiate de-a lungul secolelor de nenumăraţi medici şi specialişti ai vremurilor, începând cu secolul al XVI-lea, când medicul italian Bucella îi prescrie principelui Sigismund Bathory o cură „cu apa unui izvor din Borsec”.

Urmează studiile şi conferinţele doctorului Krantz din Viena, care, pe la 1770, descrie calităţile acestor ape, iar în 1793, într-o revistă medicală ce apărea la Sibiu, doctorul Neustadler prezintă o expunere ştiinţifică despre apele din Borsec.

Oficializarea turismului balnear are loc în anul 1918, când ia fiinţă prima întreprindere balneară, a cărei sarcină primordială a constituit-o ştergerea urmelor Primului Război Mondial şi refacerea infrastructurii staţiunii. Cel mai mare revirement se constată în perioada interbelică – atunci se construiesc majoritatea vilelor, continuând acelaşi stil arhitectonic cu minunatele dantelării din lemn.

O dovadă a recunoaşterii dezvoltării staţiunii este şi faptul că, în anul 1937, are loc aici Congresul Internaţional de Balneologie, cu reprezentare din foarte multe ţări cu tradiţii în acest domeniu.
Regimul comunist aduce după sine schimbări majore în activitatea de turism balnear. Astfel, se începe cu naţionalizarea vilelor, băilor, restaurantelor, toate acestea formând baza materială a Intreprinderii Locale Balneară (I.L.B.Borsec) – întreprinderea de stat ce va gestiona activitatea de turism, ulterior primind denumirea de Întreprinderea Balneo-Climaterică (I.B.C. Borsec).

În timp, se procedează la modificări aduse vilelor pentru a putea funcţiona în sezonul rece, se introduce apa potabilă şi canalizarea, lucrări cu efecte pozitive prin ridicarea gradului de confort, dar şi negative prin faptul că au dus la deprecierea prematură a multor imobile, datorită calităţii necorespunzătoare a lucrărilor de izolaţii, majoritatea clădirilor fiind construite din lemn.

În toată această perioadă, prin Staţiunea Borsec s-au perindat sute de mii de turişti care au găsit aici condiţii de odihnă şi recreere, dar şi pentru vindecarea multor afecţiuni de care sufereau.
După Revoluţia din decembrie 1989, pe fondul unor carenţe în legislaţie, o privatizare nereuşită, şi jocurile de interese au făcut ca Staţiunea Borsec să decadă într-un ritm vertiginos, ajungându-se până la excluderea din sistemul turistic şi balnear de interes naţional.

Evoluţia ultimilor ani conferă speranţe în revigorarea şi dezvoltarea turismului la nivelul dorit, astfel ca Staţiunea Borsec să-şi reocupe locul meritat pe firmamentul staţiunilor cu renume.

Vizitati si statiuneaborsec.ro