Natură & Sănătate

Bucurați-vă de beneficiile naturii și vizitați regiunea Călimani-Giurgeu !

Natura a fost generoasă cu această regiune oferindu-i izvoare minerale tamaduitoare, ape termale și peisaje ce induc o stare de bine și de relaxare .

 La Toplița  Centrul wellnes situat  în stațiunea Banffy ofera tuturor clientilor servicii de inalta calitate intr-o locatie noua, la cele mai exigente standarde si tarife minime :
– PISCINA ACOPERITA , cu o suprafata de aprox. 400 mp , cu o adancime a apei de la 1,25 m la 1,95 m. Temperatura apei fiind 29-30 grade Celsius, iar temperatura ambientala este cu 1-2 grade mai ridicata ;
– JACUZZI  ( bazin hidromasaj ) aprox. 8 mp si o temperatura de 37-38 grade Celsius ;
– CAMERA SALINA ;
– SAUNA UMEDA ( BAIE TURCEASCA ) ;
– SAUNA USCATA ( FINLANDEZA ) ;
– CABINET MASAJE ;
– SALA FITNESS dotata cu aparate moderne pentru intretinere corporala si exercitii de forta ;
– PISCINA EXTERIOARA , cu o suprafata de aprox. 200 mp , cu o adancime a apei de la 1,55 m la 2,05 m. Temperatura apei este  25-26 grade Celsius ;
– CENTRUL WELLNESS este dotat cu sezlong-uri si umbrele ;
– La cerere se închiriază halate si prosoape.

  _MG_0574    _MG_0603 Borsecul este binecunoscut pentru izvoarele sale de apă minerală.

Izvorul 10 – Kossuth: debit de 17. 000 l/zi; apa este indicată în tratamentul gastritei hipoacide, boli hepatice, diabet zaharat, artritism, afecțiuni endocrinologice, hepato-biliare, hipocalcemiei, boală ulceroasă;

Izvorul 11 – Petofi: debit de 900-1000 l/zi, remarcat prin apa carbogazoasă, bicarbonată ce conține calciu, magneziu, litiu și sodiu, singurul izvor folosit în cura internă pentru ameliorarea ulcerului. Indicații terapeutice: gastrită hiperacidă, hipocalcemie, insuficiență paratiroidiană.

Izvorul Străvechi , situat pe drumul spre Peșera de gheață, este vatra unui izvor de apă minerală. Nu mai are apă minerală, fiind în prezent amenajată o mofetă .

Izvorul Pierre Curie, aflat la o distanţă de cca 1.800 m de centrul staţiunii, este izvorul cu cea mai radioactivă apă minerală din staţiune.

Pentru relaxare aveți la dispoziție Baia cu apă minerală Osaros: dată în folosință la 27 octombrie 2012 – saună, masaj, bazin cu apă minerală încălzită, bazin cu apă minerală rece;

 

Bilborul are aproximativ 700 izvoare de apă minerală: la picioarele Bâtcăi izvoarele: Suscai, Hangan, Stan Ion, Dumitru Bici, Ioan Nichitei, Simon Lungu, la piciorul Bilborului izvoarele: Truţa Gh. Raita, în partea estică a comunei izvorul Albu, iar inspre nord cele trei izvoare Vâlcăneşti, izvorul “Borkut”. Toate izvoarele de apă minerală sunt bogate în bioxid de carbon, izvorul cu cel mai mare debit de apă fiind izvorul Şaşca având un debit de 800L/oră.

La Tulgheș apa izvoarelor minerale este foarte bogată în fier . Izvoare cu apă slab mineralizată se găsesc și la Subcetate .

 

VIZITAȚI – PRIVIȚI – FOTOGRAFIAȚI

Legenda spune că pe aceste meleaguri se adăposteau haiducii, cel mai cunoscut fiind haiducul Cristea despre care se spune că ar fi ascuns aurul în peșterile de pe Tarnița și Pietrele Roșii. Una dintre aceste peșteri o puteți admira pe muntele Tranița din Toplița .

Iezerul Răciciș – este un lac de munte, populat cu păstrăv, situat la poalele Vârfului Răchitiș, în apropierea oraşului Topliţa, la altitudinea de 1.750 m.
lacul-iezer

Cascada din Topliţa – Apele cascadei sunt termale, provenind din izvoarele situate în staţiunea Bradul. Cascada poate fi vizitată chiar şi iarna, deoarece apele sale nu îngheață. O proprietate deosebită este aceea că îşi schimbă permanent aspectul, datorită depunerilor de travertin, rezultat al conținutului ridicat de carbonat de calciu din apă.

cascada-01

Defileul Deda – Toplița – arie protejată, inclusă în situl de importanță comunitară – Defileul Mureșului Superior care reprezintă o zonă peisagistică (păduri de luncă, făgete, arinișuri și specii ierboase) încadrată în două bioregiuni (continentală și alpină) din estul Transilvaniei, pe cursul superior al Mureșului, între Munții Călimani și Gurghiu. Fauna rezervației este una diversificată, bogată în specii de mamifere, păsări, pești, reptile și amfibieni.

 

PARCUL NAȚIONAL CĂLIMANI

harataMunții Căliman au altitudinea maximă de 2100 m în vârful Pietrosu Călimanului și se caracterizează prin asimetrie, forma lor se aseamănă cu un dreptunghi cu lungimea de 60 km pe direcția vest-est și lățimea de 30 km de la nord la sud, având o suprafața de cca 2000 km2 ocupă suprafețe pe teritoriile județelor Suceava, Harghita, Mureș și Bistrița-Năsăud. 

În Parcul Național Călimani se poate ajunge pornind din Toplița sau din Bilbor . Drumul poate fi strabatut cu mașina sau pe jos pe traseele marcate . O parte din Parc se găsește pe teritoriul adnimistrativ al Topliței și al Bilborului. Atracțiile aici sunt numeroase :

-Rezervația geologică “12 Apostoli“ ce reprezintă un relief ruiniform asemănător unur statui; 

-Pietrele Roșii loc cu o impresionantă povară istorică a luptelor de graniță tripartite;

-Cetățile Tihului, vârfuri muntoase răzlețe precum zidurile unei cetăți, surprind turiștii aventurați aici prin frumusețea și sălbăticia peisajului;

-Cascada Tihu și Cascada Băuca, conferă o priveliște deosebită și un loc de relaxare în traseele drumeților montani;

-Rezervația naturală ,,Iezerul Călimanului“ este un lac de baraj natural înconjurat de vegetație subalpină cu ienupăr și jnepeniș, atrage săptămânal grupuri de turiști dornici de experiențe complexe;

-Traseul de creastă prin Vârful Pietrosul conferă imagini de vis asupra întregii caldere vulcanice a Munților Căliman;

-”Orașul fără nume”, reprezenta o investiție masivă de construcții care să reziste la viitoarele dinamitări ale carierei de sulf, funcționa ca oricare oraș din ani 1970 căruia îi lipsea doar școală. Nicolae Ceaușescu avea o vilă în acest oraș, azi vila este o ruină. Perimetrul minier ocupă o suprafaţă de 374,8 ha. Această carieră de sulf constituie o sursă de poluare pentru mediul înconjurător, îmbucurător este faptul că o firmă din Germania se ocupă cu ecologizarea zonei. Prin Legea nr. 5/2000 s-a înfiinţat Parcul Naţional Călimani, iar în urma contractului încheiat între Ministerul Mediului şi Regia Naţională a Pădurilor, în anul 2004 s-a constituit Administraţia Parcului Naţional Călimani, cu sediul în Șaru Dornei. Incinta fostei Exploatări miniere Călimani este o enclavă în acest parc.

La Borsec Poiana Zânelor şi cariera de travertin sunt situate la cca 400 m de centrul staţiunii și formează un ansamblu de obiective învecinate între ele de o mare atracție turistică . Baia zânelor este locul unde conform legendei acestea vin să se scalde. Este locul unde în fiecare vară se organizează un festival dedicat Zânelor.

Grota Urșilor reprezintă un ansamblu de goluri adânci situată la circa 1.200 m fată de centrul staţiunii .

Cetatea Bufniţelor, aflată la circa 2.500 m de centrul staţiunii, pe o pantă abruptă şi înaltă. În urmă cu 150 de ani aici a fost un mic lac, în locul căruia a fost construit primul ștrand.Aici pot fi vizitate ruinele unor construcţii militare din primul război mondial.

Peștera de gheață este o adâncitură întunecoasă între două stânci separate care s-a format prin eroziune într-o grotă a masivului de travertin. Apa se infiltrează aici iar gheața se îngroașă pe timp de iarnă și se topește primăvara târziu. Peștera are o lungime de 40 m.

Rezervația botanică, arie protejată de interes național, este o poiană mlăștinoasă cu o suprafață de 20 mp , reprezintă o arie de protecție pentru specia de arbust din familia Betulaceae cunoscut sub denumirea de mesteacăn pitic (Betula Nana), un relict din perioada glaciară.

Rezervația naturală Scaunul Rotund este o rezervaţie geologică ce se întinde pe o suprafaţă de 75 hectare şi cuprinde fostele cariere de travertin, peşterile şi Izvorul Străvechi .

Mlaştina “Pârâul Dorneanu”de la Bilbor se află pe un teritoriu de aproximativ 3ha la o altitudine de 910 m, fiind o rezervaţie naturală importantă care este alimentată mereu de izvoare de apă minerală. Pe lângă turbă găsim şi tufuri calcaroase care înglobează rămăşiţe ale plantelor din era glaciară cum ar fi Menyanthes trifoliata, Salix repens, Liguaria sibirica precum şi multe alte plante relicve ale vegetaţiei tundrei.

Poiana cu Narcise de la Corbu la jumatatea lunii mai, poiana cu narcise prinde viață și oferă un piesaj spectaculos;

 

La Tulgheș puteți vizita Rezervația de stejar pedunculat, relicvă a perioadei postglaciare ce se află pe versanții stângi cu expunere sudică ai Bistricioarei acoperind aproximativ 77 ha și Rezervația naturală Pietrele Roșii de pe muntele Pietrele Roții ,în suprafață de 14 ha ce se ridică la nord deasupra comunei Tulgheș la o altitudine de 1.215m.

poze-tulghes-58

Subcetatea vă așteaptă în fiecare an în luna mai să vizitați Poiana cu lalele pestrițe , teritoriu care face parte din patrimoniul natural .