Természet és Egészség

Örüljön a természet adta lehetőségeknek és látogasson el a Kelemen-Gyergyó tartományba!

A természet nagylelkű volt ezzel a területtel szemben,ásványvíz forrásokat,termál vizeket adott neki,valamint egy olyan tájat,amely a jó érzés és lazitás érzésével tölt el.

Maroshévízen,a Bánffyban található Wellness központ minden kliensének magasszintű szolgáltatást kinál,új helyen,a legmagasabb szinvonalon,minimális árakkal:

-FÖDÖTT ÚSZÓMEDENCE kb. 400 felülettel,a víz mélysége 1,25 m-től 1,95 m-ig terjed.A víz hőmérséklete 29-30 Celsius fok,a medence körüli tér pedig 1-2 fokkal melegebb;
-JACUZZI(hidromasszázs medence) kb. 8,hőmérséklete pedig 37-38 Celsius fok.
-SÓSZOBA
-Nedves szauna(törökfürdő)
-Száraz szauna(finn)
-Masszázs kabinet
-FITNESS TEREM modern berendezéssel a test formában tartásához és erőgyakorlatokhoz
-Külső medence kb. 200 felülettel, 1,55 m-től 2,05 m mélységig.A víz 25-26 Celsius fokos.
-A Wellness Központ napágyakkal és napernyőkkel van felszerelve.
-Kérésre bérelhetők fürdőköpenyek és törölközők.
  _MG_0574    _MG_0603

Borszék jól ismert ásványvíz-forrásairól.

10-es forrás-Kossuth:áramlási sebessége 17.000l/nap;Javasolják a gyomorhurut,májbetegség,cukorbetegség,izületi gyulladás, endokrin rendellenességek,hepatobiliáris,hipokalcémia,fekélybetegség kezelésére.

11-es forrás-Petőfi:áramlási sebessége 900-1000l/nap;Megjegyezhető szénsavas vize által,hidrogén-karbonátos,amely kálciumot,magnéziumot,lítiumot és nátriumot tartalmaz,ez az egyetlen forrás,amelyet belső kezelésként alkalmaznak a fekély enyhítésére.Terápiás javallatok:gyomorsav túltengés,hipocalcémia,mellékpajzsmirigy elégtelenség.

Ősforrás:A Jégbarlang fele vezető úton található,egy ásványvíz-forrás medre.Nincs már ásványvize,jelenleg egy mofetta található itt.

Pierre Curie forrás:Az üdülőhely központjától kb.1800 méterre található,a legradioaktívabb vízforrás az üdülőhelyen.

A pihenéshez rendelkezésükre áll az Osaros ásványvíz-fürdő:2012.október 27-től működik,szauna,masszázs,melegített vizű medencével és hideg vizű medencével.

Bilbornak kb. 700 ásványvíz forrása van:a Bâtcă hegy lábánál találhatóak: Suscai, Hangan, Stan Ion, Dumitru Bici, Ioan Nichitei, Simon Lungu források;Bilbor lábánál pedig a Truţa Gh. Raita,a helység keleti részén a Fehér forrás,északon pedig a három forrás, Vâlcăneşti és “Borkút”.Mindegyik vízforrás szén-dioxidban gazdag,a legnagyobb áramlású vízforrás pedig a Şaşca,amelynek áramlási sebessége 800l/óra.

Tölgyesen az ásványvízforrások magas vastartalmúak.Kevés ásványtartalmú források Várhegyen is találhatóak.

LÁTOGASSÁK-NÉZZÉK-FÉNYKÉPEZZÉK

A legenda szerint ezeket a földeket a betyárok védték,a legismertebb közülük Cristea betyár,akiről azt tartják,hogy az aranyat a Tarnița és a Vörös sziklák barlangjaiba rejtette.Az egyik ilyen barlangot Maroshévízen csodálhatják meg,a Tarnița hegységben.

A Rekettyés Jézer tó:egy hegyi tó,pisztránggal telítve,a Rekettyés csúcs lábánál,Maroshévíz közelében,1.750 m magasságban.

lacul-iezer

A maroshévízi vízesés:- termálvizes vízesés,amely a Bradul üdülőhelyen található forrásból ered.A vízesés télen is megtekinthető,mert a vize nem fagy meg.Jellegzetessége az,hogy változik a megjelenése a mészkő-lerakódás miatt,amely a víz magas kálcium-karbonát szintjének következménye.

cascada-01

Déda-Maroshévíz torkolat:védett terület,amely a közösségi jelentőségű-felső Maros torkolat része,parkosított terület(ártéri erdők,bükk,lágyszárú növények),két bio-régióhoz tartozik(kontinentális és hegyvidéki) Erdély keleti részén,a Maros mentén,a Kelemen- és Görgény-havasok között található.A terület faunája sokszínű,emlős fajokban,madarakban,halakban,hüllőkben és kétéltűekben gazdag.

KELEMEN NEMZETI PARK

harata

A Kelemen Havasok maximális magassága 2100 m a Pietros csúcson és ezt az asszimetria jellemzi,alakja háromszöghöz hasonlítható,melynek hossza 60 km nyugatról kelet fele,és 30 km széles észak-dél irányban,felülete pedig 2000 ,Suceava,Hargita,Maros és Beszterce megyét is magába foglalja.

A Kelemen Nemzeti Parkba el lehet jutni Maroshévízről vagy Bilborból indulva.Az útat autóval is meg lehet tenni,vagy akár gyalog a jelzések mentén haladva.A Nemzeti Park egy része Bilbor és Maroshévíz területén található.Itt sok a látnivaló:

-A “12 Apostol” geológiai rezervátum,amelynek területe eróziósodó,mint a szobrok.

-A Piros Kövek,amely egy lenyűgöző történelmi teher volt a háromoldalú határ menti harcokban.

-A Tihu Vár,amelyek szétszórt hegycsúcsok,mint egy vár falai,amely a táj szépségével és vadságával gyönyörködteti a látogatókat.

-A Tihu és Băuca vízesések,amelyek szép kilátást nyújtanak és pihenőhelyet a hegyi túraútvonalakon.

-A “Kelemen Jézere” természetes rezerváció,egy természetes elgátolású tó cserjékkel és alacsony növésű növényzettel körülvéve,amely hetente vonzza a turista-csoportokat,akik vállalkoznak az összetett élménysorozatra.

-A hegygerincen levő útvonal a Pietros csúcson keresztül álomképeket nyújt a Kelemen Havasok vulkanikus kráteréről.

-A “név nélküli város” egy masszív építkezési terület,amely kibírta a jövőbeli kénbánya dinamitozását és úgy működött,mint bármilyen 1970-es évi város,csak az iskolája hiányzott.Nicolae Ceausescunak volt egy háza(szállója) ebben a városban,amely ma már csak egy rom.A bányászati terület 374,8 hektár.A kénbánya képezte a környezetszennyezés egyik forrását,boldogító viszont,hogy egy németországi cég foglalkozik a terület ökologizálásával.Az 5/2000 számú törvény alapján létrejött a Kelemen Nemzeti Park,valamint a Környezetvédelmi Minisztérium és az Erdők Nemzetközi Igazgatósága megállapodása révén,2004-ben megalakult a Kelemen Nemzeti Park Igazgatósága,székhelye Șaru Dornei.A Kelemen Havasok korábbi bányászati “burkolata” egy enklávéja a parknak.

Borszéken a Tündérkert és a kőfejtő bánya kb. 400 m-re találhatóak a központtól és összefüggő látványossági rendszert alkotnak,emellett nagy turisztikai vonzerővel bírnak.A Tündérek Fürdője az a hely,ahová a legenda szerint a tündérek fürödni jönnek.Ezen a helyen minden évben fesztivált rendeznek a tündérek tiszteletére.

A Medve-barlang egy sor bemélyedés összessége,amely kb. 1200 m-re található a központtól.

Bagolyvár,amely 2500 m-re van a központtól,egy meredek és magas hegyoldalon található.150 évvel ezelőtt volt itt egy kis tó,majd ennek helyére épült az első strand.Itt megnézhetőek egy I.Világháborús katonai épület romjai.

A Jégbarlang egy sötét mélyedés két különböző szikla között,amelyek erózió során barlanggá alakultak.Itt szivárog a víz,ezért a jég télen megvastagodik és csak késő tavasszal olvad el.A barlang hossza 40 m.

A Botanikus rezerváció,a nemzeti érdekű védett terület,egy mocsaras tisztás,amelynek területe 20 .Ez a terület a törpe nyír (Betula Nana) védelmére szolgál,amely a Betulaceae családjába tartozó faj,egy jégkorszaki ereklye.

A Kerek Szék természetvédelmi terület egy geológiai rezerváció,amely 75 hektáros területen helyezkedik el és magába foglalja a kőfejtő bányát,a barlangokat és az Ősforrást.

A bilbori “Dorneanu folyó” kb. 3 hektáros területen fekszik,910 m magasságban,és egy fontos természeti rezervátum,amelyet az ásványvíz-források táplálnak.A tőzeg mellett találunk elmeszesedett bokrokat is,amelyek magukba foglalják a jégkorszak növényeinek maradványait,mint például a Vidrafű, Salix repens, szibériai Liguaria és sok más ereklyéjét a tundra növényzetének.

A Hollón található Nárcisz-tisztás május közepén nyer életet és látványos tájat nyújt.

Gyergyótölgyesen meglátogathatják a Kocsányos Tölgy Rezervátumot,amely egy ereklye a posztglaciális időszaknak,Beszterce déli lejtőin található,mintegy 77 hektáros területen.A Piros Kövek természeti rezervátum a Kerék hegyen,14 hektár területen található és Tölgyes északi részén emelkedik ki 1.215 m magasságban.

Gyergyótölgyes

Kedves látogató,ha Gyergyótölgyesre jösz,kellemes és hasznos időtöltésben lesz részed.A turisztikai útvonalakat már a helység központjába érve megtalálod elektrónikus térképen:

Turisztikai látnivalók:

-Szent Péter és Pál fa-kápolna,amely a Rezu Mare faluban található,és 1922-ben keletkezett.

-Mész Kemence (Sabin apostol) Borszék-Holló bejáratánál a bal oldalon,amely a XIX.századtól működik.

-A vízmalom és a fűrészüzem,valamint Olar Gheorghe,Tölgyes 50.szám alatt,1875-ben keletkezett.

-Szent Mihály és Gábor Arkangyal fatemplom,Márk folyója, Tölgyes 239 szám,1828-ban keletkezett.

(Itt ünnepeljük áldozócsütörtököt a Nemzeti Hősök Napjával együtt).A közösség gondoskodásával 1976-ban megjavították a torony tetejét.Két évtizeddel később,1989-ben 49 katona a 28Gyalogos lövészek közül elesett a helyi harcokban az I.Világháború idején a Jidanului, Covorea és Putnei völgyeken,a Piros Köveknél,Bareten(kezdetben a Higheș hegyen eltemetve),akiket a templom kertjében újratemettek történelmi műemlékként.

-Ásványvíz-források:Gyergyótölgyesnek 11 vízforrása van,amelyek közül néhány:Márk forrása,Pintic forrás,Prisecani forrás,Diacul forrás,Cibeni forrás,Huian forrás.

-A “Piros Kövek” természeti rezervátum erdei alapból volt létrehozva,területe 14 hektár.

Magassága 1215 m,mészkő szikla.A rezervátum,az endemikus fajok által egy fontos növényföldrajzi hely,amelyet 1891-ben fedezett fel Romer Endemisul Astragalus Romeri SIMK.Ezen növények elterjedése nagyon korlátozott hazánkban;a fontos növények közül megemlítjük a következőket: delphinium simonkaniamum, nieracium pojoritense, poa rechmani, silene zawadazkii .

Emlős fajok a rezervátumban:szarvas,barna medve,vaddisznó,őz,farkas,róka,a fekete kecske és a vadmacska.

Madarak:siketfajd és nyírfajd. Hüllők:berus vipera, lacetra agilis, lacetra vivipera.

Érdemes megjegyezni az évszázados tölgyet,amely a helyi emberek szerint az 500 évet is eléri,de a szakértők szerint a szélessége alapján ennél sokkal több éves.A Poiana Nouă faluban található,nem messze a helység központjától.Ne felejtsük el,hogy a legszebb fa szintén a mi hegyeinkből volt Vatikánba szállítva és ennek levágott helyére feszületet készítettek.

Fesztiválok:-“Csillagkerék” táncfesztivál,amely egy helyi hagyományos játék nevét viseli,és amely 2015-ben IX. alkalommal lett megrendezve.

-Pásztor fesztivál:ez is,VII.alkalommal került megrendezésre;Az ACA szervezésének jóvoltából (Állattenyésztők Egyesülete-ACA) Tölgyesen és általában szeptember utolsó vasárnapján,vagy október első vasárnapján rendezik meg.

A Kárpátok Fesztiválja 2014,II.fesztivál:

Nálunk tartják az ünnepéllyeket:május 21-Szt.Konstantin és Elena-Hagota;június 29-Szt.Péter és Pál;július 20-Szt.Illés-Pintic;augusztus 15-Nagyboldogasszony-Gyergyótölgyes;október 14-Szt.Paraschiva- Valea Frumoasă;október 26-Szt.Demeter-Poiana Veche;november 8-Szt.Mihály és Gábor Arkangyal-Márk folyója.

-Falunapok,augusztus 15 környékén,a Nagyboldogasszony templom búcsújával egyidőben(Ortodox és Görög-katólikusoknál egyaránt).

Évente ismétlődő vásárok:

-tavasszal,Szt.György napja előtt 3nappal kezdődik(április 23)

-ősszel,Szt.Demeter napja előtt 3nappal kezdődik(október 26)

poze-tulghes-58

-A “Tölgyesi Tisztások” együttes figyel arra,hogy az erkölcsi és kulturális örökség éljen és látható legyen.Várjuk Gyergyótölgyesre,hogy megismerje a helyi embereket,akik nagyon barátságosak és föltétlenül tudnia kell,hogy az itteni levegő(a szakemberek szerint) a legtisztább az országban.