Maroshévíz

toplita
_MG_0606

Földrajz

Maroshévízi municipium a Gyergyó-medencében helyezkedik el a keleti Kárpátok oldalán, a Maros folyó felső szakaszán , körülvéve a Kelemen-hegységgel, Gyergyói-havasokkal, Görgényi-havasokkal. 650 m magasságnál, rögtön a város közelében elhelyezkedik a “Fenyő” forrás, amelynek áramlási sebessége eléri a 10l/másodperc, 27,5°C hőmérsékletű. Ennek a forrásnak a vize egy medencébe van irányítva, ez a fűrdéshez alkalmas medence nagyon tiszta vizű. A második forrás a város központjában található, a vonatállomás közelében. Ez a forrás egy strandhoz van irányítva, ugyanaz az összetétele a “Fenyő” forrással , 25°C hőmérsékletű és áramlási sebessége 8l/másodperc.

Történelem

Ptolemaiosz történész adataira hagyatkozva, a város területén egy dák vár volt, Sangidava, egy felfedezetlen területen. A XIII században kezdték elhelyezkedésüket a székely családok.[4] Az első írásos említés a város időpontjáról az 1567-ből származik 1]. Várossá nyilvánították 1956-ban és 2002-ben municipiummá.

Etimológia

A legfontosabb gazdasági ágazata a városnak az, hogy működik az ipar és a fafeldolgozás (bútorgyárak, fűrészáru, forgácslap). Fejlesztve van a textilipar is (kötés), lábbelik, együtt a mezőgazdasággal, pékséggel, a turizmussal és a közlekedéssel.

Oktatás

Maroshévízen öt iskola van, amiből három középiskola. Ezek a következők: ,,Miron Cristea” Elemi Iskola, 4-es számú iskola, ,,Octavian Codru Taslauanu” , ,,Mihai Eminescu” Liceum, ,,Kemény János” Elméleti Liceum és ,,Andrei Șaguna” iskola.

www.toplita.ro