Istentiszteleti helyek

Az egyházi építészet nagyon változatos és gazdag lévén meghatározva a vallásfelekezetek sokszínűségétől a Kelemen-Gyergyó vidékein(római-katolikus, református, unitárius, ortodox ,   görög-katolikus , örmény-katolikus), de a faépítészeti tehnika által (Borszék),vagy építészeti korszakok (XIII-XVIII század) építészeti rendszerelemk különbözősége révén (templom, tornyos templom, káplna, klastrom,egyházi épületcsoport).

Maroshéviz

Illés Proféta Kolostor –amelyet a Román Ortodox Egyház első Pátriárkája , Dr-Elie Miron Cristea alapitott.1828-tól az intézmény szerzetesek kolostora.Az Illés Proféta Kolostor Múzeumát 1995 május 3o-án szentelték fel és avatták fel.Az állandós kiállitás tartalmaz egy fontos XVIII.századbeli fa-szentképgyűjteményt és részleteket a fatemplom régi oltárképéből.

Mănăstirea Sfântul Ilie

Illés Proféta Kolostor

 

Mănăstirea Sfântul Ilie

Illés Proféta Kolostor

 

Mănăstirea Sfântul Ilie

Illés Proféta Kolostor

A Moglanesti Szűzanya Kolostor, történelmi emlékműnek nyilvánított apácakolostor, akik közösségben élnek, az építményt a moldvai Gheorghe Stefan felesége, Safta emeltetett 1658-ban.A kolostor a román tartományok közötti történelmi és sprituális kapcsolatok szimbóluma, az erdélyi őslakosság korabeli építészetével.

Mănăstirea Doamnei din Moglăneşti

A Moglanesti Szűzanya Kolostor

 

„Gura Izvorului” Remetelak a várostól 17 km-re fekszik a Kelemen havasok felé vezető úton.Ezt a remetelakot az összes szent tiszteletére emelték, melynek búcsúja a Pünkösd utáni első vasárnap van.

Schitul de la Gura Izvorului

„Gura Izvorului” Remetelak

Borszék

Borszéki Ortodox Templom – 1847-ben épült ( eredetileg katolikus , majd görög-katolikus és végül ortodox) .Kultúrális és építészeti műemléknek van nyílvánítva.

Biserica Ortodoxa Borsec

Borszéki Ortodox Templom

 

Bélbor

Szent Miklós Ortodox Templom –1795-1797 között épült műemlék , a helységtől kb.1oo méterre keletre fekszik.Fából épült , különösen étórtékes falfestményei vannak.Ugyanígy,a tíz szentkép is a naiv művészet remekműve.

Biserica ortodoxă Bilbor

Szent Miklós Ortodox Templom

 

Római-Katolikus Templom(2o3 sz.) – faépítmény 1899-ből .1990-ben leégett, még a kis harang is elolvadt.

Galócás

Nagyboldogasszony Ortodox Templom –1791 –ben épült fából, majd 19o3 –ban Maroshévizről volt elhozva és újjáépítve a jelenlegi helyre.A templom építészetin emlékmű a Hargita megyei műemléknyilvántarás alapján (1992)Ajánlott turistaútvonal :Galócás Patakából a patak völgyén fel a Batrana csúcsra.

Biserica Ortodoxa Galautas

Nagyboldogasszony Ortodox Templom

 

Várhegy

Szent Demeter Ortodox Templom 19o2 –ben alapított , kőből épült gótikus templom

Szent Demeter Ortodox Templom

Szent Demeter Ortodox Templom

Szentháromság Ortodox Templom –Filpean épült fatemplom 1997-ben

Szent Péter Görög-Katolikus Kápolna -1993-ban épült fatemplom

 

Gyergyótölgyes

Szent Arkangyak Templom -1813-ban épült fából , zsindelyes templom román és székely építészeti elemeket tertalmazva.

Szent Péter és Pál Fakápolna – Nagy Rez alatt épült 1922-ben

Márk Evangelista Fatemplomocska 179o –ből, amelyik ma is létezik,felújítva és ahol „ az első világháborús hősök temetője „ is van ,itt találtak egy iskola maradványait.

A hajdani idők illata még meg van tartva a parasztgazdaságokban Borszéken (Rekettyés)

Biserica Sf. Arhangheli Tulghes

Szent Arkangyak Templom

 

Az illat az élet őrzi egykori parasztház Borsec (angolkór), Corbu, Zeteváralja: Családi házak és kőműves (fűrészelt fa dekorációval), Teslovan Péter Grange az Shamash (száma 1044.) épült a huszadik század elején, Zeteváralja Cotfas Bazil háztartási (no. 405 – ház és pajta) emlékmű, faház Aurel században. 19. (gyönyörű völgyben, a házzal szemben sem. 74), és Timaru a tanya Nicholas összefoglaló az Eur Mare (No. 100) származó Tulgheş.

A műszaki berendezések (malmok, a fűrészüzemek, különcök, malom stb), tartósított és használt in situ – amely szinte teljes képet az élet – különösen a vidéki területeken – a sec. Starter XIX. XX, amit találunk a Tulgheş: vízimalmok, malom Olaru Gheorghe (gyönyörű völgyben 50) 1875 a mészégető Gheorghe Apostol (gyönyörű völgyben, közel számú házban. 815) és a malom Zeteváralja Huruba 1937 (no. 479) – emlék.