Holló

_MG_0246
_MG_0198

A Görgényi-havasok (Comarnic hegység) és a Gyergyói-havasok (Borszék alcsoport hegységei) között található, a Beszterce-folyó mentén. Holló déli gerincénél a Korhan-hegység (1173 m), északi részén a Bâtca Arsurilor-csúcs (1385 m ) emelkedik ki. Közvetlen szomszédságában van délkelet felől Tölgyessel, nyugaton Borszék és északkeleten Bilbor településekkel. Folyóhálózatát a Beszterce mellékfolyói alkotják: nyugaton “Nagy bor”, északon Szavuja-patak, a “Falu ezüstje”, “Barasó”, keleten pedig a Holló-patak található.

A 2011-ben végzett népszámlálás szerint, Holló falu lakossága felemelkedik egészen 1.520 személyhez, viszont a 2002-es évhez képest csökkent, amikor 1.601 lakos volt regisztrálva. A lakosság többsége roman (83,95%). A fő kisebbségek a magyarok (9,01%) és a romák (4,74%). A 2,3%-át a lakosságnak nem ismert etnikai hovatartozású személyek teszik ki. Vallási szempont szerint, a lakosság többsége orthodox vallású (87, 43%), kisebbségnek számít a római-katolikus vallás (9, 08%). A lakosság 2,43%-nak nem ismerhetjük a vallási hátterét. Holló a DN15 útszakaszon található, ami összeköti Maroshévízet Marosvásárhellyel és Bakóval.

A DJ174B 18km-es erdős útszakaszon lehet eljutni Bilborba. A lakosság fontosabb elfoglaltságai a következők: fafeldolgozás, komerc, állattenyésztés (legelők,tanyák teszik lehetővé), földművelés (szántóterületek alkotják), halkereskedelem ( Hollón 6 helység van, ahol pisztráng található), méhészet. Található egy víz erőmű Holló völgyében. Itt található még: villamosított csatornahálózat kiépítve, amely község központját szolgálja.Sürgőségi felügyelőséggel ellátva.Továbbá, a lakosságnak hozzáférése van helyhez kötött telefonszolgáltatásokhoz (optikai), mobiltelefonhoz és televízióhoz (kábel). Két elméleti iskola 1-8 osztályig és egy liceum van működésben.Egy orvosi rendelő, családi orvossal.A terület éghajlatának hegyvidéki jellege van, hűvös, az évi átlaghőmérséklet 4Celsius fok heves esőzéssel, kb. 800mm évente.

Valamikor ez a falu Tölgyeshez tartozott. 1837-ben a falu végében egy bánya is volt.A helység közelében találhatóak: “Bâtca” kövek, nárciszok völgye- amelyre jogszabályi lépéseket tesznek az elfoglalásához; 5 ásványvíz forrás, alagutak, amelyeket az osztrák-magyar birodalomból maradt fent. Itt található még: Az első Világháború elesett román hősei temetkezési helye (Holló ortodox templom udvarán található, 40 sírhelyet tartalmaz). Az első Világháború elesett katonáinak az emlékműve (egy emlékoszlop, ami 1930-ban volt felemelve Hollói templom udvarán). Az emlékműnek az elülső oldalán rá van írva 60 elesett katona neve és a térség amelyből származtak.

A helység kiemelkedőbb személyesége: Valer Dorneanu- jogász és politikus ember, a képviselőház elnöke 2000. December 15- 2004. December között.

www.primariacorbuhr.ro