Gyergyóvárhegy

11401563_1632991563583648_1774560482316817694_n
subcetate01
subcetate02

Gyergyóvárhegy a Maros folyó dél-keleti részénél, a Gyergyói-havasok észak-nyugati és a Görgényi-havasok észak-nyugati részénél.   Van egy domborzata (földkiemelkedése) a Marosi réttől, 700m tengerszint feletti magassággal rendelkezik és egészen a Görgényi-havasoknak 600m-ig tart.   Területe 5166m.

A község négy faluból tevődik össze: Gyergyóvárhegy, Filpea, Kalnics és Duda. A legutóbbi népszámlálás óta (2011) elérte a 1920 lakost, a nemzetiségek összetétele: 94,8% románok, 3,8% magyarok, 1,4% romák. Vallási hovatartozás szempontjából: 97% ortodox, 2,3% római-katolikus, 0,7% görög-katolikus vallásúak.  A helység hivatalosan is ismerhetővé vált a VIII században, pontosabban 1722-ben, a Varviz név alatt. A helyi oktatási rendszer ciklikusra van felosztva: óvoda, általános iskola, középiskola, szakmai programok (művészet és szakma) és liceum.

A “Miron Cristea” az első ilyen iskola Erdélyben a Kelemen-Gyergyói-havasokban.   Ami a turizmus szempontjából vonza az embereket, az a helység változatos domborzata: a Maros folyó a halászoknak nagyon fontos, vagy a vadászoknak, akiknek céljuk a vadkacsák és a bölények fogása, meg a színes tulipánokkal teli tavaszi rét. Hatalmas réteg és legelők, a tűlevelű erdővel együtt azok, akik megélhetőséget, élelmiszert és gyümölcsöt adnak az ott lakóknak. Szorgalmasak és büszkék ugyanakkor, az emberek kialakították saját állapotukat, és létrehozták saját életük értékrendjét a gazdaságban, társadalomban és kultúrában.

Gazdaságilag, a helyieket a kezek és az erős idegrendszerük segítette. Velük együtt jó gazdagságos földeket és tartós családokat hoztak létre. Ezek körül jöttek létre a saját szellemi értékeik, anyagi megoldásaik, szokásaik, hagyományaik, amelyek beborították az egész életük tevékenységeit a születéstől kezdve az elmúlásukig. Bizonyíték a hagyományaikra a múzeumban megtalálhatóak a tárgyak, vagy a népviseleti ruhák Doina Dobrean tanárnő ruhái a Prototop Vasile Urzica utcában.

Mint egy átlagos turista, szeretném érezni a tél erős- vagy a nyár virág illatát, vagy vegyem lépésenként a hatalmas hegyeket, a mezőkről egészen a hegyek csúcsáig, kóstoljam meg a fenyők aljából érkező források vizét és örömet okozzak magamnak egy darab kis mennyei kilátásból.Mint a falu fia szeretném újraélni mindazt, amit éreztem fiatalként, újralássam a rokonokat, barátokat, megtaláljam a gyökereimet. Ezt meg lehet tenni évente “A falu fiainak a találkozója” vagy Október 26-án az egyháznál.

www.subcetate.senap.ro