Borszék

_MG_0384
_MG_0302
_MG_0341

Területét a XVIII. Század végénél kezdik elfoglalni, az 1769-1773 évek között, amikor megjelennek az első tanyák, gazdaságok, alkalom, amikor ismerté vállnak az ásványvízforrások gyógyító hatásai.

Egy demográfiai robbanás rögzíti az építőiparban az első üveggyárat, amely szükségessé vált az ásványvíz palackozásában, 1804-1806 évek között, köszönhetően egy ambiciózus osztrák vállalkozónak Zimmethausen Antalnak, aki abban az időben, elköltötte vagyonát és tönkretette egészségét sok éven keresztüli harcai folyamán a hatóságokkal és az akkori terültek tulajdonosaival, akik bérbe adták neki a földeiket, ahol elterül a mostani Borszék.

Legértékesebb erőforrás ásványvíz, jótékony hatásaival. Ezeknek a vizeknek a minőségét évszázadok óta vizsgálták számtalan orvosok és szakemberek, kezdve a XVI században, amikor egy olasz orvos Bucella előít Báthory Zsigmond fejedelemnek egy gyógyszert, éspedik egy borszéki forrás vizét. Részt vett Dr. Krantz előadásain Bécsben, és 1770-ben írta le ezeknek a vizeknek a tulajdonságait, és 1793-ban Szebenben egy orvosi újságban megjelenik Neustadler orvosnak a tudományos ismertetése a borszéki forrásokról.

Hivatalossá válik a gyógyturizmus 1918-ban, amikor megalapították az első olyan vállalati üdülőt, amelynek fő feladata az volt, hogy eltórőlje az Első Világháború nyomait és rekonstruálja az infrastruktúrákat. A legnagyobb változás a két világháború közötti időszakban volt, amikor legtöbb villák épűltek, ugyanabban a stílusban, gyönyörű fa rácsokkal.

Egy elismerési bizonyíték a helység fejlesztéséért az volt, hogy 1937-ben ott zajlott le a Balneológiai Nemzetközi Kongresszus, nagyon sok országból származó képviselőkkel, akik hasonló hagyományokkal rendelkeznek ezen a téren. A kommunista rendszer jelentős változásokat hozott maga után a fürdőzési turizmusban. Ez elindítja az államosítást a villák, a fürdők, éttermek, ezek mind alkotván az anyagi alapot egy helyi vállalatnak (I.L.B.Borszék)- állami vállalat, amely kezelni fogja az idegenforgalmi tevékenységet, később kapta a nevét “Borszék Balneo-Climaterică” vállalat (I.B.C. Borsec).

Amíg munkálatok folytak a villák fejlesztésében a téli szezonban lehetséges működése miatt, bevezetik a vízet és a csatorna hálózatot, amely pozitív elbírálással és a komfortérzet növelésével rendelkezik, de negatívval is, mivel csökkentek a korai épűletek értékei, köszönhetően a nem megfelelő szigeteléseknek, mivel a legtöbb épület fából készűlt.

Ebben az időszakban, Borszékon több mint százezer turista volt, akik itt pihenési és kikapcsolódási körülményeket találak , és még betegségeik gyógyítására is módszereket.

A forradalom után 1989 decemberében a jogszabályokban hiányosságokra bukkantak , a sikertelen privatizácíó és a játék érdekek Borszékot élesen csökkentette ütemében, ami kizárta a turizmusból és a gyógyvizü nemzetközi érdekekől

Az elmúlt évek fejlődései reményt adtak az újjászületés és a turizmus fejlesztésében a kívánt szintre, így Borszék visszafoglalhatja jól megérdemelt helyét a nevezetes üdülőhelyek listáján.

www.primaria-borsec.ro