Kelemen –Gyergyó Interkommunitáris Fejlesztési Társulat (I.F.T.)

A közösségek fejlesztési és működési jogszabálya a 215/2011 számú törvény,a kormányrendelet 26/2000 számú és a helyi törvényrendelet 273/2006 számú törvénye által adott.

A jogszabályok alapján,a fejlesztési társulások jogi személlyiséggel rendelkező együttműködési struktúrák,magán joggal,amelyek a törvény szerint alakultak a közigazgatási egységek által,a közös projektek fejlesztéséért regionális vagy helyi szinten és a közszolgáltatásokért.

Az I.F.T. Kelemen –Gyergyó Interkommunitáris Fejlesztési Társulat – és alapszabályzat szerint működik,a maroshévízi 186/2014 számú polgári határozat alapján,székhelye pedig: Maroshévíz,Nicolae Bălcescu utca,14 szám,Hargita megye.

Az I.F.T. Kelemen- és Gyergyói havasokhoz tartozó területek: Hargita megye,Maroshévíz városa,Borszék és Bilbor,Galócás,Holló,Salamás,Várhegy és Gyergyótölgyes.

Az egyesület célja a Hargita megye északi részén fekvő Kelemen- és Gyergyói havasok területének fejlesztése a következő 10 évben,és a kilátások meghatározása a következő 20 évre,valamint ezeknek végrehajtása.

Az egyesület követni fogja a vidéki és városi közösségek hosszútávú fejlődését ezen a területen,a szolidaritást,eséllyegyenlőséget és a megkülönböztetések elkerülését.Emellett,az egyesület előtérbe helyezi és támogatja a projektek előkészítésének minden szakaszát a helyi- és regionális fejlődés érdekében,azért,hogy hazai és külföldi támogatással működtethető legyen.

Az I.F.T. Kelemen- és Gyergyói havasok főbb célkitűzései:

1. Versenyképesség növelése a mezőgazdaság szintjén(növénytermesztés,állattartás,méhészet),az iparban,az idegenforgalomban (turizmus, helyi turizmus, hegyi turizmus), a fenntartható fejlődés és a környezet szintjén a közös érdekű területeken,Hargita megye északi részén.

2. A lehetőségek növelése a strukturális és kohéziós alapok szintjén,az egyesület közigazgatási-területéhez tartozó részek hosszútávú fejlesztése.

3. A gazdasági versenyképesség növelése.